Verkeersregels Frankrijk

VOORRANG
Rechts heeft altijd voorrang, dus óók langzaam verkeer. Alleen buiten de bebouwde kom worden voorrangswegen aangegeven. Op rotondes heeft het verkeer dat op de rotonde rijdt doorgaans voorrang.

VERLICHTING
Bij mist en hevige regen en sneeuw is dimlicht verplicht. Motorrijders moeten overdag altijd dimlicht voeren.

MAXIMUMSNELHEDEN
Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
Ringweg rond Parijs: 80 km/u
Tweebaansweg: 110 km /u (bij regen 100)
Autosnelweg: 130 km/u (bij regen 110)
Overige wegen: 90 km/u (bij regen 80)

Bromfietsers mogen binnen en buiten de bebouwde kom niet harder dan 45 km/u.

GORDELS EN HELMEN
De bestuurder en alle passagiers van een auto, óók achterin, moeten de aanwezige gordels dragen. Een helm is verplicht voor motorrijders, bromfietsers én snorfietsers, plus hun passagiers.

ALCOHOL
Het maximaal toegestane alcoholpromillage is, net als in Nederland, 0,5.

PARKEREN
In steden is bijna al het parkeren betaald (payant). In de zone bleue mag u op werkdagen en op de aangegeven tijden maximaal 1 uur parkeren. Parkeren is verboden bij de ingang van ziekenhuizen, postkantoren en politiebureaus.

BOETES
De meeste lichte overtredingen kunt u meteen betalen en bij snelheidsovertredingen rekent de politie direct met u af. Voor een parkeerbon kunt u bij de dichtstbijzijnde Tabac speciale zegels kopen. Bij zwaardere overtredingen betaalt u een waarborgsom. Terug in Nederland krijgt u bericht over de definitieve boete.

PECH ONDERWEG
Frankrijk kent geen georganiseerde wegenwacht. Bel bij pech op de autosnelweg via praatpalen of uw mobiele telefoon (nummer 17) de snelwegpolitie. Deze schakelt een garage in. Op andere wegen belt u via nummer 17 de gendarme om te vragen naar een depanneur.

TOL
Tolwegen herkent u aan het woord péage. Bij het eerste tolstation trekt u een kaart. Kiest u de doorgang monnaie, dan moet u muntgeld in de bak gooien. Anders rekent u af bij de kassa of met uw creditcard (Visa of Eurocard/Mastercard). Het tarief is afhankelijk van de afstand en de klasse waarin uw auto of motor valt. Kijk op internet: www.autoroutes.fr. Deze internetsite geeft een overzicht van autoroutes en toltarieven.

OP WEG IN FRANKRIJK
Bouchon: file
Ralentir: vaart minderen
Rappel: herinnering (aan een eerder aangegeven gebod, verbod of een maximum snelheid)
Route barrée: weg versperd/afgesloten

SLIMME TIPS
De Franse vulnippel voor LPG past niet op onze auto's. Koop daarom in Nederland (bijvoorbeeld bij de ANWB) de speciale verloopnippel.

Weg van de snelweg: borden van Bison Futé wijzen u op aantrekkelijke alternatieve routes: rustig, met minder verkeer en geen tol. Tankstations, hotels, restaurants en picknickplaatsen zijn volop aanwezig. De wegen zijn uitstekend begaanbaar.

Belangrijke websites:

Flitspalen in Frankrijk
Tolwegen en file informatie
Verkeersinformatie
Vergelijking brandstofprijzen onderweg