Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon is onderverdeeld in de departementen Aude, Gard, Hérault, Lozère en Pyrénées-Orientales. Dit gebied van Frankrijk is nog grotendeels ongerept en moet nog door veel Nederlandse en Belgische toeristen worden ontdekt. De Languedoc-Roussillon is echter één van de juwelen van Frankrijk. En daarbij is de zon, de wijn, de Occitaanse gastvrijheid en de heerlijke keuken een fijne bijkomstigheid.

De natuur is er adembenemend. U kunt naar hartelust raften, kanoën, wandelen, mountainbiken, bergbeklimmen, van de talloze uitzichten genieten en diverse natuurgebieden bezoeken. U kunt er heerlijk tot rust komen. Maak bijvoorbeeld een boottocht over het prachtige Canal du Midi of een paardrijtocht door de Montagne Noire.

Maar het prachtige natuurschoon is slechts de achtergrond voor talloze historische bezienswaardigheden en uitstapjes. Door zijn indrukwekkende geschiedenis en de ontelbare historische schatten die over het hele landschap liggen verspreid, is de Languedoc-Roussillon een cultuurparadijs voor de geinteresseerde reiziger. Een bezoek aan de grootste middeleeuwse stad van Europa, Carcassonne, is een absolute must.

Ook de kust heeft een wat Spaans aandoende charme, met zijn palmbomen en Catalaanse tongval, zijn lekkere mediterrane gerechten en prachtige stranden. De kust van de Languedoc-Roussillon heeft de meeste zonuren van heel Frankrijk. Badplaatsen als Argelès-sur-Mèr, Canet-Plage en Collioure zijn heerlijke verblijfplaatsen, waar u volop van zon, zee en strand kunt genieten, maar ook van het indrukwekkende achterland voor een dagexcursie, bijvoorbeeld naar één van de oude kloosters in de Pyreneeën.

Kom en verken het land van Oc, waar de Tempeliers zich wilden vestigen, waar de Katharen woonden en waar vele legenden zich hebben afgespeeld. Beklim één van de Katharenkastelen, lepel een sorbet op, bijvoorbeeld op een terrasje in het pittoreske Minerve, verwen u met een dagje strand, ontrafel het enigma van Rennes-le-Chateau en maak een heerlijke wandeling door de ongerepte natuur van het National Park de Haute Languedoc. Het kan hier allemaal, in één vakantie.

HET NOORDEN

Montpellier
Montpellier is de hoofdstad van het departement Herault en van de regio Languedoc Roussillon. Het is een regionale metropool die pas in de Middeleeuwen is ontstaan toen twee kleinere plaatsjes samensmolten tot één grotere plaats. In 1196 werd een ommuring gebouwd. Er zijn nog een aantal overblijfselen uit deze periode in het centrum van de stad, zoals de Tour de la Babote en de Tour des Pins. In de vroege 13de eeuw hoorde de stad bij het Spaanse rijk van Aragon. Het kreeg autonomie onder het gezag van een consul. In 1349 werd de stad aan het Franse koninkrijk verkocht. Tijdens de Godsdienstoorlogen werden alle kerken afgebroken. Na het einde van de oorlogen werd Montpellier de hoofdstad van de Languedoc. In de 17de en 18de eeuw werd er daarom veel gebouwd in de stad. Er werden pleinen aangelegd en prachtige woningen gebouwd voor de rijke inwoners van de stad. Ook de wijnbouw werd vanaf de 19de eeuw een belangrijke inkomstenbron. Toen Montpellier, na de opdeling van de Languedoc in 22 regio's, de hoofdstad werd van de hele Languedoc Roussillon, won de stad veel aan prestige.

De bezienswaardigheden liggen grotendeels in de oude, Middeleeuwse stad. Het hoogste punt is het aan de westzijde van het oude centrum gelegen Promenade Royale du Peyrou. Hier staat een 18de eeuwse watertoren en een ruiterstandbeeld van Lodewijk XIV. De triomfboog staat op de plaats waar vroeger de stadsmuur stond.

De kathedraal St. Pierre werd, na de verwoestingen tijdens de Godsdienstoorlogen, in de 17de eeuw in gotische stijl herbouwd. Eveneens bezienswaardig is het eerste open trappenhuis van de Languedoc, in Hotel de Mirman. Het is een gotisch huis uit de 13de eeuw, maar toen het in de 17de eeuw grondig werd verbouwd, kreeg het als eerste een open trappenhuis, dat al snel in de mode raakte. Even verderop staat het oude Joodse badhuis de Mikwe, dat ongeveer 800 jaar oud is.

Kunst kijken kunt u in het Musée Fabre, waar veel prachtige schilderijen hangen. Maar wanneer u eens lekker wilt winkelen, moet u rond het Place de la Comédie zijn. Hier is namelijk een groot voetgangersgebied dat naar het noorden overloopt in het moderne winkelcentrum Le Polygone.

Béziers
In de Romeinse tijd lag Béziers aan de Via Domitia, die van Rome naar Spanje liep. Daarom was het een belangrijke Romeinse stad. In de Middeleeuwen was Béziers een handelsstad. In 1209 was de stad de belangrijkste stad van het burggraafschap van de adellijke familie Trencavel. Ook Carcassonne behoorde tot dit burggraafschap. In dat jaar werd Béziers belegerd door de legers van koning en paus, die erop uit waren om alle Katharen uit te roeien. Nu was Béziers niet echt een kathaarse stad, maar de Inquisitie wilde een voorbeeld stellen. Op 22 juli, op de naamdag van Maria Magdalena, werden duizenden mensen gedood toen de stad onder de belegering bezweek. Toen iemand vroeg hoe ze nu Katharen moesten onderscheiden van de katholieken, zei men: "Dood ze allemaal, God zal de Zijne wel herkennen". Dit bloedbad was een enorme schok die de Languedoc op haar fundamenten deed beven. Het was tevens het begin van een strijd tussen zowel de Languedoc en het Franse Rijk, als tussen de Rooms katholieken en de Katharen, die eeuwen zou gaan duren en zelfs tot in de Nederlanden voelbaar zou zijn. Alle andersdenkenden moesten worden uitgeroeid, en dit waren niet alleen de Katharen, maar o.a. ook de Joden. Toen Béziers werd veroverd, werd de stad geannexeerd door het Franse koninkrijk. Ook tijdens de Godsdienstoorlogen tussen de protestanten en katholieken kreeg de stad het zwaar te verduren. Uiteindelijk krabbelde Béziers uit het dal en met name na de aanleg van het Canal du Midi kwam de wijnbouw tot grote bloei. Het kanaal zorgde ervoor dat de wijn snel kon worden vervoerd.

Vandaag de dag wordt de stad veel door toeristen bezocht. Interessant zijn de sluizen van Fonséranes. Hier overbruggen zeven sluizen een hoogteverschil van 21,50 meter. Het centrum van de stad ligt op een rots, waarop de kathedraal staat die de stad domineert. De wandelpromenade Allées Paul Riquet, genoemd naar de bedenker en bouwer van het Canal du Midi, heeft het karakter van de 19de eeuw goed weten te behouden. De kathedraal zelf, gewijd aan St. Nazaire, werd in 1209 verwoest en tussen de 13de en 15de eeuw herbouwd. Vanaf het plein voor de kathedraal heeft u een schitterend uitzicht over de stad en de vallei van de Orb.

Via de D19 kunt u naar de kust rijden, waar u heerlijk kunt bijkomen van de zomerse hitte in de kleine badplaats Valras Plage. Maar ook de vallei van de rivier de Orb biedt verkoeling. In de bergen van het achterland (Nationaal Park de Haute Languedoc) liggen geweldig mooie plaatsjes.

Agde
De streek rond Agde werd al in de oudheid door kolonisten uit Kreta, Egypte en Fenicië bewoond. Rond 500 v.Chr. werd door Griekse kolonisten uit Phocaea de stad Agathè Tychè (voorspoed) gesticht. Agde ligt op een oude vulkaan en veel gebouwen zijn dan ook met basaltsteen opgetrokken. Er zijn nog een aantal overblijfselen uit de Griekse tijd in de stad te vinden. In de 5de eeuw werd Agde een bisschopsstad. In de 9de eeuw werd de kathedraal St. Etienne gebouwd. Interessante bezienswaardigheden zijn o.a. het musée Agathois met een verzameling schilderijen, kostuums, kunst, archeologie en aardewerk uit de streek, het Chateau Laurens (art Nouveau) en de onderaardse ijsopslagplaats uit de 17de eeuw bij de stadsmuur. Let ook op de bijzondere deuren uit de 16de tot 18de eeuw.

Cap d'Agde werd tot de zestiger jaren van de 20ste eeuw nauwelijks bewoond. Het was slechts een kaap in de Middellandse Zee. Maar in de jaren zeventig, toen men de stranden bij de kaap ontdekte, werden de eerste wijken gebouwd. Vandaag de dag heeft Cap d'Agde, voor wat betreft het onderbrengen van vakantiegangers, de grootste capaciteit van de Languedoc. Naast het enorme aanbod in vertier heeft het ook een aantal bezienswaardigheden. Allereerst het Musée de l'Ephèbe, waar een wereldberoemd bronzen beeld uit de 4de eeuw wordt tentoongesteld. Het thema van het museum is de onderwaterarcheologie. In het Zeeaquarium kunt u prachtige vissen en andere zeedieren bewonderen. In het natuurreservaat op de Pic Saint-Loup staat de Tour des Anglais, die in de 17de eeuw werd gebouwd om de Engelsen en de piraten in de gaten te kunnen houden. De berg die het centrum vormt van het natuurreservaat is een oude vulkaan, die 750.000 jaar geleden voor het laatst tot uitbarsting kwam.

Minerve
Minerve is prachtig gelegen op een rots, en al meteen heeft de bezoeker vanaf de parkeerplaats door, dat dit een bijzondere vestingstad was. Bijna onneembaar, maar toch ingenomen, en wel in de tijd van de Katharenvervolging. In 1210 sloeg Simon de Montfort zijn kamp op in het veld bij Minerve. Na vijf weken slaagde Simon de Montfort erin de waterput kapot te schieten met een grote katapult, zodat er geen water meer was. Men moest zich overgeven. Zo'n 180 Katharen belandden op de brandstapel. Naast de kerk van St. Etienne (11de/12de eeuw) ziet u een monument voor deze martelaren.

Het is er ondanks het bizarre verleden goed toeven, terrasjes overzien de prachtige omgeving waar hier en daar nog een grote katapult staat, een monument voor de beroemde belegering van de stad. Minerve is echter ouder dan de 12de eeuw. De naam zegt het al, de oude cultus van Sulis-Minerva werd hier al rond het begin van onze jaartelling beleden. Maar nog miljoenen jaren daarvoor was er hier leven, zo getuigen de overblijfselen van dinosaurussen in het kleine doch fijne lokale museum, dat een bezoek zeker waard is! Naast prehistorische overblijfselen heeft men een fraaie collectie archeologische vondsten van de prehistorie tot aan de Romeinse en Visigothische periode.

Wanneer u verder loopt komt u bij de La Candela, de toren van het vroegere kasteel van Minerve. Het kasteel is in 1636 in opdracht van Lodewijk XIII afgebroken. De toren dateert uit het midden van de 13de eeuw en is niet toegankelijk. Vanuit Minerve kunt u schitterende wandelingen maken.

Lastours
Lastours is de verzamelnaam voor 4 kastelen: Cabaret, Tour Régine, Fleur d'Espine en Quertinheux. In de 12de eeuw vormden deze kastelen tezamen de vesting Cabaret, waarvan de kasteelheer Pierre Roger de Cabaret vol vuur de Katharen beschermde en voor hen vocht. In 1210 lukte het Simon de Montfort, die de kruistochten tegen de Katharen leidde, niet om Cabaret in te nemen. De Katharen die uit de andere, inmiddels ingenomen vestingen waren gevlucht, trokken massaal naar Cabaret, die sterk genoeg bleek om de aanvallen af te slaan. In 1211 moest Pierre Roger de Cabaret zich echter aan Simon de Montfort overgeven. De Katharen die de brandstapel waren ontvlucht, trokken vervolgens o.a. naar Montségur. Anderen trokken o.a. naar Quéribus of de Montagne Noire en hielden zich schuil in de ondoordringbare bossen. Volgens verschillende legenden zouden de Katharen (die zichzelf "goede christenen" noemden, bon chretiens) beschikken over een schat, heilige relikwieën en geheime kennis, die men op diverse plaatsen zou hebben verborgen.

HET ZUIDEN

Perpignan
Perpignan is een gezellige stad met veel kleine straatjes. Verscheidene fraaie panden in de stad getuigen van een vroegere economische bloeiperiode. Het paleis van de koningen van Mallorca is tussen de 13de en de 14de eeuw gebouwd en is het oudste koninklijke verblijf in Frankrijk. Het is gebouwd nadat Jacques le Conquérant (de Veroveraar) besloot om van Perpignan de hoofdstad te maken van het koninkrijk Mallorca. De citadel is deels bewaard gebleven en kijkt uit over de stad.

Perpignan telt verschillende interessante kerken zoals de Notre Dame Ste Marie la Réal, een typisch voorbeeld van zuidelijke Gotiek. De Eglise St. Jaques stamt uit de 14de eeuw, en is deels gebouwd op de oude stadsmuren. En tenslotte is er de kathedraal, St. Jean Baptiste.

Het centrum van de stad wordt gekenmerkt door de Place de la Loge met zijn prachtige oude gebouwen, zoals het oude stadhuis en de oude rechtbank (Loge de la Mer) uit de 14de eeuw. Aan het Place de Verdun staat Le Castillet uit de 14de eeuw. Dit was het punt in de stadsmuren waar vanaf de stad werd verdedigd. Hierin is tegenwoordig een interessant streekmuseum gevestigd. Rondom dit gebouw wordt ieder jaar op 23 juni tijdens het feest van Johannes de Doper het vuurwerk afgestoken.

Op de Place Armand Lanoux is het VVV gevestigd. Er worden in Perpignan regelmatig markten gehouden, zoals de zomerse vlooienmarkt op zondagmorgen (Palais des Expositions).

De zuidkust is zeer geliefd bij strandliefhebbers. Hier liggen dan ook prachtige badplaatsen zoals Argelès-sur-Mèr, Canet-Plage en het pittoreske Collioure.

De oude stad Elne, iets landinwaarts, kent een lange geschiedenis. Toen de Romeinen kwamen, vonden ze het niet zo erg belangrijk. Het werd Illiberis genoemd. In de 4de eeuw werd de citadel door keizer Constantijn herbouwd. Toen hernoemde hij de stad "Elna", naar zijn moeder Helena. Het werd meteen de hoofdstad van de toenmalige Roussillon. Halverwege de 5de eeuw vestigde de bisschop zich in Elne. Pas in 1602 verhuisde deze bisschopszetel naar Perpignan. Bezienswaardig is vooral de kathedraal St. Eulalie, waarvan delen uit de 11de eeuw stammen. Maar het neusje van de zalm is toch wel het erachter gelegen klooster met zijn schitterende pilaren, waarvan er geen één hetzelfde is. In het klooster kunt u een klein doch prachtig archeologisch museum bezoeken. In het dorpje zelf kunt u leuke wandelingen maken door het middeleeuwse centrum. Hier en daar heeft u vanaf de stadswallen een schitterend uitzicht over de omgeving.

Wanneer u van natuurschoon houdt, dan is bijvoorbeeld de Vallée de la Têt een bezoek meer dan waard. De Têt is een riviertje die bij Perpignan in de Middellandse Zee stroomt. De rivier ontspringt aan de voet van de berg Pic Carlit vlakbij Font Romeu in de Pyreneeën en stroomt door een prachtig dal naar de zee. Bij Ille-sur-Têt kunt u de orgelpijpen bezoeken, vreemd verweerde rotsen die op orgelpijpen lijken. De omgeving is er schitterend!

In Tautavel kunt u het museum bezoeken over de oudste Europeaan, die men de Tautavel mens noemt. Waar de Pyreneeën beginnen ligt ook de wieg van de Europese oermens, de Tautavel mens. Deze leefde maarliefst 450.000 jaar geleden in de hoge droge gebieden in grotten en holen. Het museum van Tautavel is indrukwekkend. Hier liggen, naast de overblijfselen van de inmiddels wereldberoemde Tautavel mens, veel vondsten uit grotten in de omgeving. In het toeristische dorpje vindt u eveneens veel eetgelegenheden.

In de Corbière liggen berggebieden zoals de Montagne d'Alaric en de uitlopers van de Pyreneeën. In de bergen liggen vaak oude dorpjes en ruines van Middeleeuwse burchten. Een legende vertelt dat de Visigotische koning Alaric II ligt begraven in de Montagne d'Alaric in een grot onder zijn kasteel in Miramont, samen met zijn schatten.

De stad Narbonne is al sinds de oudheid bewoond geweest. De Romeinen maakten er een florerende havenstad van. Uit de Romeinse tijd zijn echter maar weinig resten overgebleven, vooral omdat men in de latere eeuwen de Romeinse gebouwen gebruikte als steengroeve. Oude villa's die nog in goede staat waren, gebruikte men opnieuw en na enkele renovaties door de eeuwen heen, zijn zelfs enkele oude boerderijen in de streek oorspronkelijk Romeinse villa's geweest. Vandaag de dag is Narbonne een gezellige winkelstad met een prachtige kathedraal (bekijk ook zeker de kloostergang!) en enkele Middeleeuwse gebouwen.

Ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Narbonne, bij Sigean, ligt een prachtig safaripark 'Réserve Africaine de Sigean'. Dit park is 365 dagen per jaar open vanaf 9 uur 's morgens. In het park ziet u leeuwen, olifanten, springbokken, chimpansees, flamingo's, struisvogels, giraffen, pelikanen, neushoorns, zwarte beren, en vele andere wilde dieren. U kunt er met uw auto doorheen rijden. Er is een restaurant en een informatiecentrum. Een heerlijk dagje uit!

Rennes-le-Château
Deze plaats is meer dan een dorp op een heuvel met een bijzonder kerkje. Het was waarschijnlijk deel van de oude vestingstad Rhedae en nam een belangrijke plaats in in de Graal legenden en de geschiedenis van de verloren koningen van de Visigoten en Merovingers. Het goud van de Tempeliers is waarschijnlijk in enkele van de honderden grotten rondom Rennes-le-Chateau verstopt. In het kerkje zijn bijzondere, doch geheime ontdekkingen gedaan. Grote groepen mensen over de hele wereld bestuderen het enigma van Rennes-le-Chateau. De omgeving ligt bezaaid met oude overblijfselen uit Keltische en Romeinse tijden.

In het bijzonder interessante kerkje La Madeleine in Rennes-le-Chateau vindt u symboliek uit vervlogen tijden, dubbele betekenissen, geheimzinnige afkortingen... het kopen van een gidsje is zeer de moeite waard. Ontdek het enigma van Rennes-le-Chateau en bezoek het museum over het leven van de geheimzinnige abbé Berèngér Saunière. Tenslotte heeft u vanaf de Tour de Magdala een geweldig mooi uitzicht over de historische vallei, waar veel wetenschappers, historici en archeologen tot op vandaag de dag nog hun hoofden over breken. U kunt een ijsje of een drankje nuttigen in de tuin van Le Jardin de Marie. En dat met op de achtergrond het lugubere vervallen kasteel van de Heren van Rennes en Blanchefort, dat door sommigen ook wel de Graalburcht wordt genoemd...

Carcassonne
Deze uit twee delen bestaande stad heeft de bezoeker veel te bieden. Het oudste gedeelte is de Cité, de best bewaarde middeleeuwse stad van Europa, waar u heerlijk kunt wandelen door oude straatjes. Een bezoek aan het kasteel (onder leiding van een gids) is zeker de moeite waard. Het nieuwe gedeelte is de moderne stad met zijn winkelstraten en terrasjes. De historie van de stad gaf aanleiding tot vele legenden.

Geschiedenis
Al voor de komst van de Romeinen werd de heuvel van de Cité bewoond. Met de komst van de Romeinen in de 2de eeuw v.Chr. werd het Castellum gebouwd. Vervolgens werd de eerste muur om het fort opgetrokken. Na de Romeinen werd het kasteel bewoond door de Visigothen en werd het kasteel voor een korte periode zelfs door de Moren veroverd. In deze periode ontstond de bekendste legende van Carcassonne, namelijk die van madame Carcas, de vrouw van de Saraceen Balaak.

Toen Karel de Grote na jaren van beleg met zijn troepen voor de poort stond, bestond het garnizoen van het kasteel alleen nog maar uit Dame Carcas. Zij gaf het leger van Karel de illusie dat er vele mannen op de muren stonden. Toen Karel de bemanning van het kasteel wilde uithongeren en Dame Carcas hier lucht van kreeg, gooide ze een varken gevuld met mais naar beneden, waardoor Karel geloofde dat er nog voldoende voedsel in het kasteel aanwezig was. Hierop trok hij zich met zijn leger terug. Hierop blies Dame Carcas triomfantelijk op de hoorn (Carcas sonne).

Nadat Carcassonne op de Moren werd heroverd, werd het 't bezit van enkele grote adellijke families, waarvan de Trencavels de laatste waren. In 1074 was Lord Bernard Aton Trencavel Heer van Carcassonne en de Razés, Agde, Béziers, Albi en Nimes. Tijdens de (13de eeuwse) kruistocht tegen de Katharen (ook wel Albigenzers genoemd), moest Carcassonne zich aan het katholieke leger overgeven, waarna de toenmalige 24-jaar oude graaf Raymond-Roger Trencavel gevangen werd genomen. Trencavel bood de Katharen een vrijplaats en was dus openlijk in oorlog tegen de Kerk. Een jaar later stierf hij in een eenzame kerker. In 1226 gaf Simon de Montfort Carcassonne aan de Kroon, waarna een tweede muur werd gebouwd.

De zoon van Raymond-Roger, ook Roger geheten, probeerde in 1240 om Carcassonne terug in bezit te krijgen, maar hij faalde en moest vluchten naar Barcelona. Lodewijk IX gaf vervolgens de opdracht om alle huizen die rondom het kasteel waren gebouwd, af te breken. De inwoners werden uit de Cité verbannen en mochten gedurende 7 jaar niet meer in de Cité komen. In 1248 kregen zij toestemming om de Ville Basse (ook wel Bourg genoemd), de benedenstad, te bouwen, aan de andere kant van de rivier de Aude. In het midden van de 14de eeuw omschreef Froissart de nieuwe stad Carcassonne als een welvarende stad met zo'n 7000 huizen en beroemd om haar stoffenindustrie. Helaas stortte de stoffenmarkt rond het begin van de 15de eeuw in. Het was pas aan het einde van de 17de eeuw dat de stad weer enige welvaart kreeg.

In de jaren van de Revolutie speelde Carcassonne slechts een bescheiden rol. De Revolutie, de Napoleontische Oorlogen en de invloed van de Britten rond de Middellandse Zee maakten echter een einde aan de welvaart van Carcassonne. In de late 19de eeuw probeerde de stad, die zo goed en zo kwaad als het ging werd gerestaureerd, winst te maken in de opleving van de wijnindustrie. Tegenwoordig verdient Carcassonne goed aan de toeristenindustrie.

De Cité
De citadel van Carcassonne is een in de originele staat teruggebracht middeleeuws stadje met een kasteel, een kerk en een indrukwekkende ommuring met torens. In het kasteel kunt u een museum bezoeken. Met een gids loopt u vervolgens door het kasteel en over de muren naar de achterkant van het stadje. Wanneer u terug loopt naar het centrum komt u langs de Kerk van St. Nazaire. In deze Romaans/gotische kerk ziet u o.a. een beeld dat de Heilige Drieëenheid symboliseert, een beeld van de moeder van Maria, Anna, met de jonge Maria aan haar zijde en de zgn. 'Belegsteen', waarop het beleg van Carcassonne door de kruisridders (1209) wordt uitgebeeld.

U kunt vervolgens heerlijk wandelen door de oude straatjes met souvenirwinkels, eetgelegenheden en prachtige uitzichtpunten. Dit bezoek zult u zeker niet vergeten!



Beste boek voor de Languedoc-Roussillon
De serie Groene Gidsen van Michelin is een beproefde en betrouwbare reisgidsenreeks. Of u nu lekker lang op vakantie gaat of er zomaar even tussenuit trekt, de Groene Gids wijst u de weg naar alle bijzonderheden die uw reisbestemming te bieden heeft op een boeiende, grondige en praktische manier. Een handige sterrenbeoordeling vertelt u wat de reis of een uitstap waard is. Dankzij het handige adressenboekje bij elke stad hebt u een mooie keuze van eet-, slaap-, winkel- en andere ontspanningsadresjes.

De praktische inlichtingen geven u bijzonder nuttige tips ter voorbereiding van uw reis of uitstap en tal van suggesties om optimaal van uw reis te kunnen genieten. De grondig uitgewerkte inleiding biedt u alle geografische, historische en culturele achtergrondinformatie over uw reisbestemming. De heldere cartografie wijst u de weg door middel van stadsplattegronden, plattegronden van bezienswaardigheden, thematische kaarten, kaarten met toeristische rondritten en overzichtskaarten.

De Groene Michelingids en nog veel meer reisboeken kunt u online bestellen bij Bruna.