Aquitaine

De naam Aquitaine stamt uit de tijd van de Romeinen, die het gebied Aquitania noemden. De bewoners werden Aquitani genoemd. Zij waren in taal en wetten verschillend van de Galliërs. Augustus verdeelde Gallië in drie provincies. Het gebied tussen Loire en Pyreneeën kreeg de naam Aquitania.

Deze streek in zuidwest Frankrijk omvat vijf departementen: Gironde, Les Landes, Dordogne, Pyréneés Atlantiques (Frans Baskenland) en Lot-et-Garonne. Deze gebieden zijn zeer gevarieerd. Langs de Bedevaartsroute naar Santiago de Compostela staan prachtige historische bouwwerken.

In het gebied rond Bordeaux kunnen wijnliefhebbers hun hart ophalen. Hier staan ontelbare 'wijn' kastelen waar u kunt proeven. De kust tussen de Gironne-delta en Bayonne heet La Côte d'Argent, de zilveren kust. Hier vindt u kilometerslange stranden met wandelende duinen en een zilverachtige zee. Aan de Côte d'Argent liggen diverse badplaatsen zoals Soulac-sur-Mèr, Lacanau-Océan, Mimizan-Plage, Hossegor en Capbreton. Ook liggen hier diverse (zoutwater)meren en op de Etang de Léon worden boottochten georganiseerd.

De Dordogne is al door veel Nederlanders ontdekt. De Dordogne is een vruchtbare streek met veel fruitteelt. Dit gedeelte van Frankrijk heeft ook een rijke historie, getuige de talrijke grotten met rotstekeningen, kastelen en roofridderburchten. De streek heeft ook een beroemde keuken. Zo kan men hier heerlijke ganzenleverpaté en zwarte (zeer prijzige) truffels eten. De Dordogne is een heerlijke plaats om tot rust te komen, maar u kunt ook wildwatervaren op de rivier de Dordogne, waarnaar de streek is genoemd.

In Les Landes vindt u uitstekende badplaatsen en uitgestrekte bossen, die werden aangelegd om de moerassen bruikbaar te maken. In 1970 werd een deel ervan een beschermd natuurpark.

Gironde en Lot-et-Garonne zijn bekend om hun bastides en zwoele landschappen.

De Pyrénées Atlantique is een prachtig gebied met ruige bergen en grote stranden aan de azuurblauwe oceaan. Het omvat Frans Baskenland, één van de mooiste en meest bijzondere stukjes Frankrijk met een geheel eigen cultuur. De oorsprong en vroege geschiedenis van dit gebied zijn een mysterie. De Romeinen noemden de inwoners Vasconen. De taal, Euskara, is de enige in zuidwest Europa die de Latijnse invloeden heeft weten te vermijden en is vrij uniek. Hier ligt tevens de beroemdste badplaats van Aquitaine, Biarritz.

Kortom, het zuidwesten van Frankrijk heeft veel te bieden, voor elk wat wils. Hieronder een greep uit de interessante bezienswaardigheden van Aquitanië.

Bordeaux
Al in de Romeinse tijd was Burdigala een beroemde port- en wijnstad. Het was één van de belangrijkste steden in Gallië en hoofdstad van de provincie Aquitania. De Romeinen hebben de wijnbouw geintroduceerd. In de 4de eeuw werd de stad zetel van een bisschop en in de Middeleeuwen was de stad dan weer trouw aan de hertogen van Aquitania en dan weer aan de hertogen van Gascogne. Tussen 1154 tot 1451/1453 was het een provincie van Engeland. In deze periode bloeide de handel en was Bordeaux een economisch en cultureel centrum. Het stadscentrum met zijn straten en pleinen langs de Garonne is een prachtig voorbeeld van 18de eeuwse stedelijke architectuur.

Bezienswaardigheden
  • Het 18de eeuwse Grand Théatre op het drukke Place de la Comédie, waar vroeger het Romeinse forum lag.
  • De Esplenade des Quinconces uit de 19de eeuw, het grootste plein van Europa (12 hectare).
  • Het Jardin Public met het Natuurkundig Museum.
  • Het Palais Gallien uit de 3de eeuw, het enige overblijfsel uit het Romeinse Burdigala, een ingang naar het vroegere amfitheater, waar 15.000 mensen konden plaatsnemen.
  • De kerk van St. Seurin, gebouwd tussen de 12de en 15de eeuw.
  • De kathedraal van St.André, eveneens gebouwd tussen de 12de en 15de eeuw.
  • De Tour Pey Berland, gebouwd door een aartsbisschop met dezelfde naam in de 15de eeuw, met op de toren een 19de eeuws beeld van de Notre-Dame d'Aquitaine.
  • De Pont de Pierre, een 19de eeuwse brug over de Garonne met 17 bogen.
De Medoc, vlakbij Bordeaux, is het gebied dat bekend staat om zijn wijn en, natuurlijk, zijn wijnproeverijen. Hier vindt u o.a. de wereldberoemde Mouton Rothschild.

Aan de kust ligt het stadje Pauillac, waar u het Pauillac & Medoc wijn informatie centrum kunt bezoeken. Hier is tevens een klein wijnmuseum gevestigd. Ten zuiden van Pauillac liggen enkele prachtige wijnkastelen, zoals het Chateau de Beychevelle.

St. Émilion is een oud stadje gelegen tussen de wijngaarden. Het dateert uit de 8ste eeuw, toen de kluizenaar Émilion voor zichzelf een grot in de rotsen hakte. Na zijn dood werd er een monolithische kerk uit de krijtrotsen gehakt. Er werd later een klooster gebouwd en in de Middeleeuwen verrees in de nabijheid van het klooster een klein stadje. In St. Émilion staan nog oude middeleeuwse huizen. Enkele delen van de 13de eeuwse ommuring zijn bewaard gebleven. Uiteraard is St. Émilion ook beroemd om haar wijn. U kunt het middeleeuwse centrum verkennen en natuurlijk ook ergens wijn gaan proeven...

Het havenstadje Bergerac aan de Dordogne is een commercieel centrum. Men teelt er tabak en één van de belangrijkste trekpleisters van het stadje is dan ook het Musée du Tabac. Vroeger was het een welvarende haven dankzij de wijnhandel en vandaag de dag is het een belangrijke marktplaats voor de wijn- tabak- en maisboeren in de omgeving. Tijdens de religieuze oorlogen heeft het stadje veel schade opgelopen. Een groot deel van zijn grotendeels protestantse bevolking vluchtte naar overzeese gebieden.

De beroemde held Cyrano de Bergerac, die met het stadje wordt geassocieerd, was een grootneuzige verliefde man uit het stuk van Edmond Rostand. Het verhaal was geinspireerd door een 17de eeuwse man van dezelfde naam, die helaas niets met het stadje te maken heeft. Bergerac maakt zich daar niet druk om en heeft alsnog een beeld opgericht van Cyrano op het Place de la Myrpe in het centrum van de stad.

De grotten van Lascaux
In 1940 waren vier jongens op zoek naar hun weggelopen hond, toen ze in een opening vielen en de schitterende tekeningen ontdekten. Zo'n 17.000 jaar geleden maakten een aantal Cro-Magnon mensen hier deze grottekeningen, die de geschiedenis zouden ingaan als de mooiste voorbeelden van prehistorische kunst. Er zijn vijf of zes verschillende tekenstijlen, en men tekende o.a. bizons, paarden en mammoeten. Daarbij zien we hier de grootst bekende prehistorische tekening van een stier (5½ meter!). In 1948 werd de grot voor het publiek geopend, maar door het zweet en de adem van de bezoekers gingen de tekeningen hard achteruit en men moest in 1963 de grot definitief voor het publiek sluiten. In 1983 opende men de grot Lascaux II, waar een exacte replica van de grot wordt tentoongesteld.

De chocoladestad Bayonne werd door de Romeinen gesticht als Lapurdum. Tegenwoordig is het samen met Biarritz en Anglet een populaire urbanisatie genaamd BAB, waar 's zomers veel toeristen op afkomen. In de 17de eeuw bouwde architect Vauban de indrukwekkende citadel, waar men heerlijk kan wandelen. In de 13de eeuw werd de kathedraal Ste-Marie gebouwd. Wanneer u bent geinteresseerd in de Baskische cultuur, dan moet u zeker een bezoek brengen aan het Musée Basque et de l'Histoire de Bayonne. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Musée Bonnat, met werken van El Greco, Goya, Degas en Rubens.

Tussen midden juni en midden september kunt u boottochten maken op de rivierboot Le Bayonne over de rivier Adour.

In midden juli is er het jazz festival "Jazz sur les Remparts". Op de eerste woensdag van augustus worden koeien door de straten gedreven, met Baskische muziek, stierengevechten, vuurwerk en vele andere festiviteiten.

Vroeger was Biarritz populair onder de vorsten en vorstinnen van Europa, maar tegenwoordig weten surfers uit de hele wereld deze plaats aan de Atlantische kust te vinden.

Ook de prachtige aangelegde golfbaan direct aan de Atlantische kust trekt veel sporters. De oude vissershutten zijn gelukkig nog bewaard gebleven, evenals de voormalige Anglicaanse kerk waarin nu het Musée Historique de Biarritz is gevestigd.

De vuurtoren werd in 1834 gebouwd en is 44 meter hoog. De flinke klim van 248 treden wordt beloond met een geweldig uitzicht.

Périgueux
Périgueux was lange tijd de hoofdstad van de Périgord. Vandaag de dag is deze marktstad verdeeld in drie delen. Het huidige centrum ligt rondom de Cathédrale St. Front. Ook Périgueux dankt zijn bestaan aan de Romeinen, die hun centrum hadden in het huidige stadsdeel La Cité. Zij noemden de stad Vesunna. Vesunna werd echter in de 3de eeuw afgebroken maar er zijn nog enkele overblijfselen van een tempel en de enorme arena overgebleven. Door de ligging op de Camino naar Santiago de Compostela kwamen er veel pelgrims naar Périgueux. Zij brachten het stadsdeel rondom de kathedraal prestige en rijkdom. Hierdoor kreeg dit stadsdeel een grotere belangrijkheid dan La Cité, zodat het centrum naar de omgeving van de kathedraal verschoof.

De kathedraal van Périgueux is de grootste van Zuidwest Frankrijk. De torens en koepels stammen echter uit de 19de eeuw, toen de kerk grondig werd gerestaureerd door de architect Abadie, de beroemd werd om zijn ontwerp van de Sacré-Coeur in Parijs. De ingrijpende veranderingen die deze architect de kerk heeft toegebracht zijn echter door velen betreurd, want het was ooit één van de mooiste kerken in Frankrijk, geinspireerd door de St. Marcusbasiliek in Venetië. De Byzantijnse invloed is binnen in de kerk echter nog zichtbaar. Het barokke altaarstuk is gemaakt van walnotenhout. Heeft u het jonge hondje ontdekt, die de lakens van het bed van het kindje Jezus trekt? Een ongebruikelijk en wat humoristisch detail voor een altaarstuk.

Het Musée de Périgord is één van de grootste prehistorische musea van Frankrijk. Mozaieken en andere voorwerpen uit de Romeinse tijd en 70.000 jaar oude graven behoren tot de collectie.

Zo'n 35 km ten noordoosten van Périgueux ligt het prachtige Chateau de Hautefort.

Chateau de Hautefort met zijn formele tuinen stamt uit de 17de eeuw en behoort tot de grootste in Zuidwest Frankrijk. In 1968 brandde een deel van het kasteel af, maar het is nu weer gerestaureerd en een bezoek zeker waard.

Het pittoreske Sarlat-la-Canéda is de hoofdstad van het Zwarte Périgord. De Vieille Ville is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse stadsgroei.

Het mooiste huis van de stad is het Maison de La Boétie, het huis van Étienne de La Boétie, de vriend van Montaigne. Het gebied achter de kathedraal, die in de 17de eeuw werd verbouwd, ademt een middeleeuwse sfeer uit, met name de straten Cour des Fontaines en Cour des Chanoines.

Aan één van de zijden van de Cour des Chanoines staat een 12de eeuwse toren, de Lanterne des Morts, waarvan de exacte functie aan de historici is ontgaan. De populairste theorie is, dat het werd gebouwd ter ere van een bezoek van de Heilige Bernardus van Clairvaux in 1147. Tijdens zijn bezoek zouden er wonderen zijn gebeurd in Sarlat...



De Groene Michelingids over de Frans-Atlantische Kust
De serie Groene Gidsen van Michelin is een beproefde en betrouwbare reisgidsen reeks. Of u nu lekker lang op vakantie gaat of er zomaar even tussenuit trekt, de Groene Gids wijst u op de weg naar alle bijzonderheden die uw reisbestemming te bieden heeft op een boeiende, grondige en praktische manier.

Deze gids is te koop bij Bruna.