Het Enigma van Rennes-le-Château


In de tweede helft van de 19de eeuw is er van alles gebeurd in de omgeving van Rennes-le-Chateau. Er zijn diverse dingen gevonden tijdens de restauratie van het kerkje, waardoor er voor de vinder, pastoor Béranger Saunière, een groot avontuur begon.

Maar er waren meerdere collega's bij betrokken: Henri Boudet, pastoor van Rennes-les-Bains en Antoine Gélis, pastoor van Coustaussa, zijn de bekendste. Welk geheim zij deelden is nog steeds onderwerp van discussie, maar er zijn diverse aanwijzingen gevonden dat het te maken heeft met enkele verrassende, tot dan toe vrij onbekende nieuwe bijbelse gegevens over de eerste eeuw, de geschiedenis van het dorp dat vroeger de belangrijke vestingstad Rhedae was ten tijde van de Visigoten, diverse familiegeheimen van de adellijke families die in het kasteel van Rennes woonden, en de vondst van een of meerdere graven of tombes in de omgeving.

Het is een spannend verhaal, met boeiende gegevens over lokale archeologie, de Kelten en hun cromlechs, Geometrie en Hermetica, Visigoten en Karolingers, de pelgrimswe-gen naar Santiago de Com-postella, de Tempeliers en hun lukratieve handel in relieken, de royalisten van rond 1900, de opkomst van de cultus van het Heilige Hart en jawel, sporen van Maria Magdalena.

Het dorp heeft (naast enkele bijzondere winkeltjes en fijne eet-gelegenheden) diverse bezienswaardigheden, zoals het kasteel van de heren van Rennes, het museum met het domein van Saunière, de Tour Magdala, de Villa Bethania en het ernaast gelegen oude kerkje (monumentenzorg), waarin diverse clues verborgen zitten, die alleen kunnen worden ontdekt door de oplettende bezoeker...

Gidstochten
Wij bieden u begeleide gidstochten aan in en om Rennes-le-Château, en kunnen wandelingen organiseren naar de Magdalena grot, de Duivelsstoel (oftewel Isis Troon) en de Roque Tremblant, evenals dagtochten waarin Coustaussa met de vroeg-christelijke "bijenkorf" huisjes (capittels), Rennes-les-Bains en Rennes-le-Château kunnen worden gecombineerd.

Mocht u speciale wensen hebben, dan proberen wij u altijd tegemoet te komen. Tours rondom het mysterie van Rennes-le-Château zijn erg populair, omdat de exacte gegevens en precieze plaatsen die met dit verhaal te maken hebben, niet altijd zo gemakkelijk uit boeken te halen zijn. De tours (alleen gids) kosten vanaf 75,- per dag excl. lunch en entreegelden. Inclusief chauffeur en auto: vanaf 125,- per dag excl. lunch en entreegelden. Ook mogelijk voor groepen.

Anneke Koremans (gids Rennes-le-Château)
anneke@panoccitania.com
Barinca Travel & TourismHANDIGE WEBSITES:
Nieuwe DVD over Rennes-le-Château.Henry Lincoln & AnnekeAntoine Captier en zijn vrouw Claire Corbu.
Oprichters van de stichting "Terre de Rhedae".Henry Lincoln en Anneke bestuderen de geometrie
in het landschap van Rennes-le-ChâteauBij de opening van het pas gerestaureerde museum, april 2009.
Anneke samen met Henry Lincoln, Paul Rouelle e.a.