Als geschiedenis een passie wordt...


Wil je graag meer weten over de katharen en de wereld waarin ze leefden? Dan kunnen wij je helpen!

Het Studiecentrum Als Catars (SAC) werd in 2005 opgericht in Brussel en verenigt mensen met een gedeelde passie voor middeleeuwse geschiedenis in het algemeen en de middeleeuwse 'ketterijen' in het bijzonder, maar ook voor de Languedoc, de Pyreneeën en de Occitaanse taal en cultuur. Naast de uitwisseling van ideeën en studiemateriaal volgen wij de nieuwste ontwikkelingen in het historisch onderzoek op de voet. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door onze uitstekende contacten met gerenommeerde organisaties als het Centre d'Etudes Cathares in Carcassonne en Les Compagnons de Paratge in Caunes-Minervois en met historici en archeologen in binnen- en buitenland.

Het Studiecentrum Als Catars is geen esoterisch genootschap maar kiest resoluut voor een historisch-wetenschappelijke aanpak. Dat maakt ons niet blind voor de spirituele boodschap van onze middeleeuwse voorouders, maar ook daar kiezen we bewust voor een objectieve benadering, waarbij we ons uitsluitend baseren op historische bronnen.

Activiteiten
  • Zes maal per jaar verschijnt ons elektronisch magazine met tientallen pagina's onuitgegeven materiaal, studies, vertalingen, recensies van nieuwe boeken, enz. Het magazine wordt in PDF-formaat aan alle leden verstuurd per e-mail.
  • De reeks 'Kathaarse Kronieken' (17 gewone nummers en 4 specials verschenen) bundelt originele en vertaalde studies en bronteksten. Elk deel telt 50 à 60 pagina's.
  • Ons internationaal colloquium in Antwerpen brengt elk jaar de meest vooraanstaande specialisten uit ons taalgebied rond de tafel.
  • Naast het colloquium (oktober) wordt in het voorjaar een opendeurdag georganiseerd in onze lokalen in Brussel waar iedereen gratis met onze activiteiten kan komen kennismaken.
  • Groepen of verenigingen die naar Zuid-Frankrijk reizen kunnen wij eventueel bijstaan met Nederlandstalige reisbegeleiding of gidsen ter plaatse.
  • Een lezing organiseren voor uw vereniging? Wij zorgen voor een boeiende Powerpoint-presentatie.
  • Op zoek naar 'onvindbare' boeken of teksten? Wij helpen bij de zoektocht in binnen- en buitenland.
  • De website Als Catars is met meer dan 750 pagina's de grootste vrij toegankelijke Nederlandstalige informatiebron over de katharismen op het internet.
Colloquium
Gestart in Leuven in 2003 als een persoonlijk initiatief van Willy en Gerda Vanderzeypen, nam het Studiecentrum Als Catars vanaf 2005 de organisatie van het jaarlijks colloquium over. Sindsdien heeft het plaats in Antwerpen rond half oktober. Vanaf 10 uur kan je er terecht voor een reeks boeiende voordrachten en lezingen met heel wat randanimatie. Het volledige programma en alle praktische info worden tijdig bekendgemaakt op www.katharen.be.

Lid worden?
Dat kan door storting van 15,- euro (voor één jaar) op rekening IBAN: BE48 0016 0754 4927 / BIC: GEBABEBB van Studiecentrum Als Catars vzw, Heiligenborre 13, 1170 Brussel met vermelding "lidgeld Als Catars". (Voor informatie over bankoverschrijvingen binnen de Eurozone: www.sepanl.nl of www.sepabelgium.be)

Meer informatie?
Stuur ons een mailtje: studiecentrum@katharen.be
Of surf naar www.katharen.be of www.katharen.nl